@session_start();
include("config.php");
?>
|
Eszterházi tyúkhúsleves
Hozzávalók:
- 1 db tyúk
- 250 g sárgarépa
- 200 fehérrépa
- 100 g zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100g gomba
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- petrezselyemzöld
- 100 g kelvirág
- 100 g zöldborsó
- 100 g finommetélt
- egész bors
- só
Elkészítés:
A megtisztított és megmosott tyúkot 2000 ml hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, és takaréklángon, gyöngyözve főzzük. Beletesszük a zöldségeket, zellert, a vöröshagymát, fokhagymát, gombát, kelvirágot, a zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselymet. Sóval és egész borssal ízesítjük. Amikor a hús és a zöldségek puhára főttek, a levest a tűzről levesszük, néhány percig pihentetjük, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük. A zöldségféléket és a gombát egyforma vékony metéltre vágjuk.Kevés levesben a zöldborsót puhára főzzük. Külön edényben, levesben kifőzzük a finommetéltet is. A megfőtt tyúkot feldaraboljuk, levesestálba tesszük. Ráhelyezzük a metéltre a vágott zöldségeket, a kelvirágot, a zöldborsót, a gombát, végül a finommetéltet. Rámerjük a tűzforró tyúkhúslevest, tetejét megszórjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemzölddel.
Elkészítési idő: 1,5 óra
vissza
Görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
- 800 ml 100 %-os narancslé (hogy kevésbé savas legyen, keverhetjük egy kevés 100 %-os almalével is)
- 200 ml tejszín
- ízlés szerint porcukor, vagy egyéb édesítő (pár evőkanál)
- 2 nagy marék ribizli, leszárazva, alaposan megmosva
- 2 sárgabarack
- 2 őszibarack, vagy nektarin
- kisebb szelet görögdinnye (tehetünk bele sárgadinnyét is)
A gyümölcsöket, megpucolom, kimagozom, felkockázom. A narancslevet és a tejszínt összekeverem, majd ízesítem a cukorral. A gyümölcsöket a tejszínes narancslébe vegyítem, majd alaposan behűtve tálalom. Előző este is elkészíthetjük, így megfelelően össze tudnak érni az ízek. Tálaláskor tehetünk bele jégkockát is, vagy jégkockatartóban lefagyasztott narancslevet is akár.
vissza
| |
|